ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
ΚΑΙ Ο 2ος ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Με ένα Πνευματικό Οδοιπορικό, με Θεολογική ανάλυση για τον συμβολισμό της κάθε ημέρας της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, με ανάπτυξη και επικαιροποίηση του αιώνιου μηνύματος της Ανάστασης στη ζωή μας και την εποχή μας, συνοδευόμενο, με Εκκλησιαστικούς Βυζαντινούς Ύμνους , Ψαλμούς και Τροπάρια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος ολοκληρώθηκε και ο 2ος Κύκλος, τον οποίο οργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου ΔΗΚΕΚΕ με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όλο τον μήνα Απρίλιο, κάθε Σάββατο στις 4.00 το απόγευμα.
Η αυλαία του 2ου κύκλου έπεσε το Σάββατο (του Λαζάρου) 24 Απριλίου 2021 με « Την θρησκευτική σημειολογία της κάθε ημέρας της μεγάλης εβδομάδας και το αιώνιο μήνυμα της Ανάστασης στη ζωή μας» με ομιλητή τον π. Γεώργιο Μίλκα Καθηγητή Θεολογίας, Πρωτοπρεσβύτερο Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Ευόσμου.
Βυζαντινούς Ύμνους, Ψαλμοί και τροπάρια απέδωσε ο αριστούχος φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και πτυχιούχος της Βυζαντινής Μουσικής, Μιχάλης Γκολέμης.
Τόσο ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός όσο και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας-Δημόσιας Υγείας- ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, καλωσορίζοντας τον π. Γεώργιο, τόνισαν ότι είναι «Μεγάλη τιμή, χαρά και ευλογία, να είναι μαζί μας ο δικός μας πατέρας Γεώργιος του οποίου ο λόγος πάντα, μας προβληματίζει, μας συγκινεί και μας βοηθά να δούμε όσα ζούμε και όσα συμβαίνουν γύρω μας με μια άλλη πιο θεολογική πιο σοφή ματιά».
Στο πασχαλινό του μήνυμα μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, τόνισε « Εδώ και 2021 χρόνια η Ανάσταση του Κυρίου σηματοδοτεί το προσωπικό μας πέρασμα, στην Ελπίδα, την Αγάπη και την Αισιοδοξία. Και εάν κάποτε, όλα αυτά, ήταν απλοί Θρησκευτικοί συμβολισμοί , φέτος είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για αντιμετωπίσουμε τον πολυμέτωπο υγειονομικό πόλεμο που «χτύπησε» και τη χώρα μας και τον Δήμο μας. Η αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης μας θέλει, συναισθηματικά κι υπεύθυνα τον ένα δίπλα στον άλλον και όχι αντιδραστικά τον έναν απέναντι από τον άλλον. Ο Δήμος μας, καθ όλη τη διάρκεια του έτους, στηρίζει εκείνους που δοκιμάζονται και βιώνουν τον Γολγοθά της πανδημίας, είναι κοντά σε κείνους που ζουν εξ αιτίας της πανδημίας κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν αρκείται στις ευχές αλλά περνά στις πράξεις και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους Δημότες να απλώσουμε το χέρι στον γείτονα μας, στον συνάνθρωπο μας και να τον στηρίξουμε αποδεικνύοντας ότι όλοι είμαστε φορείς του μηνύματος της Ανάστασης».
Στο Πασχαλινό της μήνυμα προς τους Δημότες η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας- Δημόσιας Υγείας- ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή μεταξύ άλλων επεσήμανε
« Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με πολλούς συνδημότες μας. Αυτό που εισπράττω από όλους, είναι μια γενικευμένη απογοήτευση, μια συνολική απαισιοδοξία, μια γενικευμένη μελαγχολία, μια ισοπεδωτική κατάθλιψη. Κανείς δεν βλέπει πια με αισιοδοξία το μέλλον της χώρας μας και με ελπίδα και το δικό του αύριο. Αναμφίβολα περνάμε δύσκολες μέρες αλλά δίπλα μας κάποιοι περνάνε δυσκολότερα. Εάν θέλουμε να κάνουμε πράξη το μήνυμα της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, πρέπει να στηρίξουμε αυτούς που έχασαν αυτά που είχαν. Δηλαδή τον διπλανό μας, τον φίλο μας, τον συγγενή μας. Στην Αντιδημαρχία μας φροντίζουμε καθημερινά για κείνους που παλεύουν για την επιβίωση τους. Οι μέρες που ζούμε , μας θέλουν ενωμένους, οι καταστάσεις που περνάμε, μας θέλουν δυνατούς, η ανατροπή που συνέβη στη ζωή όλων μας θέλει αισιόδοξους με όλη τη σημασία της λέξης. Ενημερώστε μας για οικογένειες που δοκιμάζονται. Το τηλέφωνο μου δεν κλείνει ποτέ και η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοικτή για όλους».
Ο π. Γεώργιος Μίλκας αφού ανέλυσε γιατί η εβδομάδα πριν από το Πάσχα ονομάζεται «Μεγάλη» και τα μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν στη διάρκεια της, αναφέρθηκε σε ποια γεγονότα είναι αφιερωμένη η κάθε ημέρα, στην επίγεια ζωή του Ιησού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στο θετικό παράδειγμα του Πάγκαλου Ιωσήφ και στο αρνητικό παράδειγμα της ανάμνησης της «ξηρανθείσης» συκής από τον Κύριο. Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των δέκα παρθένων, των πέντε φρονίμων και των πέντε ανόητων. Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα, η οποία μετανοημένη και άλειψε με μύρο τα πόδια του Κύριου. Η Μεγάλη Πέμπτη Είναι αφιερωμένη σε τέσσερα μεγάλα γεγονότα. Στον Μυστικό Δείπνο, στον Ιερό Νιπτήρα, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των Αποστόλων από τον Κύριο, στην υπερφυή προσευχή στο όρος των Ελαιών, στην προδοσία του Ιούδα καθώς και στη Σύλληψη του Χριστού. Την Μεγάλη Παρασκευή «τὰ Ἅγια καὶ Σωτήρια καὶ Φρικτὰ Πάθη τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐπιτελοῦμεν». Είναι αφιερωμένη στη σύλληψη, στη δίκη, στο σταυρικό θάνατο, και στην ταφή του Κυρίου. Το Μεγάλο Σάββατο «τὴν Θεόσωμον Ταφὴν καὶ τὴν εἰς ᾍδου κάθοδον τοῦ Κυρίου καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἑορτάζομεν» και την Κυριακή του Πάσχα – Ανάσταση εορτάζουμε την Ανάσταση Του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστό.
H διαδικτυακή εκδήλωση μεταδόθηκε από το κανάλι του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο youtube και από τη σελίδα του ενημερωτικού site NEWS.MAKEDONIAS.GR στο facebook που είναι και χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης (https://www.facebook.com/newsmakedonias
Οργάνωση -Συντονισμός- Παρουσίαση: Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας